Китай завдає серйозного удару по російській економіці

Згідно зі звітом Bloomberg у вівторок, 16 січня 2024 року, державні банки HINA посилюють обмеження на фінансування російських клієнтів, оскільки вони побоюються, що піддадуться вторинним санкціям з боку США.

Принаймні два банки замовили перевірку свого російського бізнесу за останні тижні та планують розірвати зв’язки з клієнтами зі списку санкцій США. Банки також припинять надавати фінансові послуги російському військовому сектору, як стверджують джерела, обізнані з цим питанням, і перевірятимуть компанії, включаючи неросійських клієнтів, які ведуть бізнес у Росії або відправляють важливі товари до Росії через третю країну.

Цей крок був зроблений після того, як минулого місяця Міністерство фінансів США оголосило, що накладе додаткові санкції на закордонні фінансові фірми та банки, які допомагають Москві вести військові дії в Україні та обробляють транзакції Росії для купівлі обладнання для її військових.

Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав це питання дуже чутливим для залучених компаній, але не для російського уряду.

«Це дуже-дуже чутлива сфера, і навряд чи хтось візьметься про це говорити — цього не варто очікувати, — сказав Пєсков, передає Reuters.— Ми продовжуємо розвивати відносини з Китаєм. Це наш дуже важливий стратегічний партнер».

Пєсков додав, що торговельні відносини між двома країнами все ще міцні, і Росія повідомляє про більший, ніж очікувалося, обсяг двосторонньої торгівлі з Китаєм.

«Ми впевнено перевищили $200 млрд і продовжуємо рости», — сказав Пєсков.

Китайські кредитори увійшли в російський банківський сектор у той самий час, коли західні банки вийшли з нього після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, заповнивши прогалину, яка зробила б економіку країни набагато слабшою, ніж зараз. Наразі Китай є найбільшим імпортером викопного палива з Росії, збільшивши поставки вугілля більш ніж удвічі з 2020 року.

Їхній відхід може бути болючим для Росії та Кремля, особливо тому, що ймовірний страх Пекіна перед західними санкціями означатиме, що навіть лідери, які залишалися близькими до Москви після початку війни в Україні, побоюються ймовірних фінансових витрат, пов’язаних із підтримкою Кремля.

Але цей крок також відображав би двоїсте ставлення Китаю до Росії після вторгнення в Україну. Попри дипломатичну підтримку російському президенту Володимиру Путіну та обіцянку розширити торгівлю між двома країнами, Пекін утримався від повної підтримки війни в Україні та не запропонував значної військової допомоги Москві.

Попередні санкції Заходу зробили Росію слабшою та більш залежною від Китаю, оскільки вони позбавили центральний банк країни доступу до приблизно половини її міжнародних резервів і залишили лише золото та юань. Російські банки також звернулися до китайської UnionPay після того, як Visa та Mastercard призупинили свої операції в країні після вторгнення.

Кріс Віфер, виконавчий директор стратегічної консалтингової компанії Macro-Advisory Ltd., яка спеціалізується на Росії та регіоні Євразії, раніше сказав Newsweek, що Росії слід побоюватися такої підвищеної залежності від Китаю.

«У той час як Китай охоче купує енергоносії та матеріали та продає товари китайського виробництва на російський ринок, і все це влаштовує Пекін, у Росію надходить дуже мало інвестицій, і, звісно, ​​нічого, щоб компенсувати втрачені інвестиції західних компаній та інвесторів, які вийшли з країни», — він сказав.

Джерело: Newsweek, авторка Джулія Карбонаро

На фото: Президент Китаю Сі Цзіньпін (справа) і президент Росії Володимир Путін беруть участь у церемонії відкриття третього Форуму міжнародного співробітництва «Один пояс, один шлях» у Домі народних зборів у Пекіні 18 жовтня 2023 року.© PEDRO PARDO/AFP через Getty Images

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?